Historie Jachthoorn & Jachtmuziek
De oudste vorm van het jachthoorn was vervaardigd van de hoorn van een rund of andere dierlijke hoorndrager en produceerde slechts één toon.
Tijdens het Romeinse Tijdperk werd door de Kelten de legendarische “Tuba Curva” ontwikkeld.
Dit hoorn had reeds een lengte van 108 cm. Het Duitse jachthoorn de “Fürst Pless”-hoorn, genoemd naar de vorsten Von Pless, ontstond rond 1880 uit de kleine kavalariehoorn, een legerhoorn dus, welke op zijn beurt in 1870 uit de “Tuba Curva” was ontwikkeld.
Dit kan men duidelijk horen aan het signaal “Aufbruch zur Jagd” dit is namelijk hetzelfde als: “Leichte Kavalerie Ruf”.
De “Fürst Pless”-hoorn is een typisch signaalhoorn met een toonbereik van rond de 5 noten. Het wordt vrijwel altijd door de jagers te voet gebruikt en men beschikt over 45 jachtsignalen. Dit in tegenstelling tot de Franse “Trompe de Chasse”, waarvan het eerste exemplaar aan het einde van de 15e eeuw is ontworpen.
Dit hoorn werd en wordt nu nog steeds gebruikt bij de Chasse à Courre.
Dit is de Franse manier van jagen te paard met meutehonden, waarbij deze hoorn het enige communicatiemiddel is om elkaar op de hoogte te houden over het verloop van de jacht met al zijn facetten. Alleen de Trompe waarvan de klank zeer ver reikt, laat toe dat men onderling kan communiceren middels 75-tal jachtsignalen.
Tenslotte werd in 1818 de “Trompe d’Orleans” ontwikkeld, waarvan de huidige “Trompe de Chasse” is afgeleid. Deze hoorn had een lengte van 454,4 cm en was gestemd in ré en gewonden in 3½ winding. De kracht en tederheid, harde en zachte klanken, het speciale timbre van de hoorn, heeft een rij van componisten, waaronder Corelli, Vivaldi, Rameau, Bach, Händel, Haydn, geïnspireerd tot het schrijven van de prachtigste melodieën.
Niet alleen worden jachtpartijen, Hubertusmissen en jachtmaaltijden door dit prachtige instrument opgeluisterd, ook talloze anonieme amateurs, al of niet in competitieverband, beleven een intens genoegen wanneer ze, gedreven door een onderlinge verbondenheid met de natuur, via het blazen op het jachthoorn een tijdloze sfeer weten te scheppen, die elke rechtgeaarde natuurliefhebber dwars door zijn “groene ziel” snijdt.