De geschiedenis van het Jachthoornkorps Rolduc
Met het oogmerk om de Kerkraadse jachtactiviteiten te bundelen en de saamhorigheid van de jagers onderling te verstevigen vond op 3 november 1964 in Café “Het Volkshuis’ in Kerkrade een oprichtingsvergadering plaats, na welke de “Jagersvereniging St. Hubertus” ontstond.
Hoe het allemaal begon’
De mannen van het eerste uur tijdens een van hun eerste vergaderingen uit welke de ‘Jagersvereniging St. Hubertus” ontstond.
Van l.n.r.: Huub Callen, Frans Rubens (+), Adolf Ramakers, Frans Scholtes, Frans Brandts, Andries Dols (+) en Sjeng Bertrand
Initiatiefnemers van deze vergadering
Huub Kallen, Frans Rubens(+),
Frans Scholtes, Frans Brandts,
Tot voorzitter werd Andries Dols gekozen. Nadat sommige leden reeds ruime tijd wat experimenteerden op deels door hen zelf aangeschafte jachthoorns, o.a. het opluisteren met jachtsignalen van diverse feesten binnen de vereniging, ontstond in 1965 op instigatie van Andries Dols, het "Jachthoornkorps St. Hubertus"
Het geheel verkeerde nog in een primair stadium. Het clubje telde 8 heren en 1 dame.
Servaas Senster
Men blies alleen wat jachtsignalen. Maar wat aanvankelijk als een "gezelligheidsclubje"" begon, monde allengs uit in een serieus gezelschap jachthoornblazers, die onder de bezielende leiding van de dirigent Servaas Senster, zich met hart en ziel gin toeleggen op deze prachtige hobby.
Eerste hoogtepunt
Het eerste hoogtepunt van het nog prille korps was ongetwijfeld het opluisteren van het 40 jarig jubileumfeest als jager
van voorzitter Andries Dols op 28 augustus 1967.
Groot was de verslagenheid toen amper 1 jaar later op 3 augustus 1968 Andries Dols overleed. Een man waarvan vele Kerkraadse jagers
en het "Jachthoornkorps Hubertus" in het bijzonder, enorm veel te danken hebben gehad. Naarmate men steeds meer repeteerde, steeg ook de behoefte om het eenzijdige repertoire van jachtsignalen uit te breiden. Men kocht een boekje over jachtmarsen en er werd ook een voorzichtig begin gemaakt met het instuderen van de "Jägersmesse" van Hermann Neuhaus.
Dat de jachthoornmuziek steeds populairder werd in Nederland mag blijken uit het feit dat erin het Gelderse Bronkhorst sinds 1968 de Nederlandse Kampioenschappen Jachthoornblazen werd georganiseerd. Nadat een kleine "Rolducse" delegatie in 1972 verkennend werk had verricht, werd er bij thuiskomst besloten het jaar daarop deel te nemen. Dirigent Servaas Senster voerde het aantal repetities op tot soms wel 4 maal per week. Op zaterdag 17 april 1973 was het dan zover. Wat niemand voor mogelijk had gehouden gebeurde, voor het eerst werd de Gelderse hegemonie doorbroken en ging "Hubertus" uit Kerkrade met de hoogste eer strijken. Dat de mannen uit Kerkrade geen één-jaars vliegen waren, bewezen ze wel doordat ze maar liefst 7 keer Nederlands kampioen werden. Voorwaar een unieke prestatie.
Jachthoorn Blazers van Rolduc
In 1974 werd na goedkeuring van de toenmalige directeur van Rolduc, Dhr. J.J. Stassen, de naam "Hubertus" gewijzigd in "Rolduc" Voortaan ging men nu als de "Jachthoorn blazers van Rolduc" door het leven. In dat zelfde jaar werden ook nieuwe uniformen aangeschaft.
Dirigent Servaas Senster "stikte" ook eigenhandig het prachtige korpsvaandel dat op 28 september 1975 vlak vlak voor de viering van de Hubertusmis werd ingewijd. Op 24 maart 1978 overleed Servaas Senster, een groot verlies voor het korps.
Lid Jo Silvertand nam de dirigeerstok over tot het aanstellen van de nieuwe dirigent Wiel Derix in 1981.
Wiel, geen onbekende in de Kerkraadse muziekwereld, stond 5 jaar voor de groep, in welke periode hij zich met volle overgave van zijn taak kweet. In 1986 werd Wiel Derix afgelost door Frits Vennix.
Frits was een nog jonge dirigent (40 jaar), die boordevol nieuwe verfrissnede ideeën zat. Zo componeerde hij ter gelegenheid van de opening van het Wereld Muziek Concours in 1989 een melodieuze "openings-tune", die door de ruim 20.000 toeschouwers in het Roda stadion met een warm applaus werd begroet. Ook heeft hij een moderne jachtmis geomponeerd. Zo stond en staat het Jachthoornkorps van Rolduc volop in de belangstelling. Het zou te ver voeren om alle hoogtepunten uit de verenigings-geschiedenis op te sommen
Wereld Muziek Concours Kerkrade
De Jachthoorn Balzers van Rolduc mochten eervolle uitnodigingen ontvangen uit binnen- en buitenland. Naast optredens op talloze evenementen van Rijkswaterstaat, Provinciale en Gemeentelijke instellingen, werden tevens diverse openingen van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade verzorgd, waarbij vele gasten van het Koninklijk Huis blijk van hun waardering gaven. I
n 1974 begroette jet Jachthoornkorps, Prinses Beatrix en Prins Claus bij hun werkbezoek aan Rolduc. In 1980 mocht men Koningin Beatrix en Prins Claus wederom begroeten bij hun bezoek aan het Gouvernementsgebouw in Maastricht.
Op 31 mei 1986 verzorgde het korps een sfeervol optreden op een feest ter ere van Prins Bernard waarop hij een hoge Franse onderscheiding kreeg in het Plaza Hotel te Amsterdam. Prins Bernard werd door het "Grand Conseil" van de "Confrerie des Chevaliers du Tastevin" benoemd tot Groot-Officier.
Het is een select gezelschap dat door onderlinge vriendschap en natuurverbondenheid een prachtige afspiegeling vormt van de wijze waarop verschillende karakters en maatschappelijke teenstellingen toch uiteindelijk kunnen samenvloeien in het uitoefenen van hun grootste passie:
"HET JACHTHOORNBLAZEN EN DE JACHT"`